(Luqman menasihati anaknya dengan berkata): "Wahai anak kesayanganku, sesungguhnya jika ada sesuatu perkara (yang baik atau yang buruk) sekalipun seberat bijih sawi, serta ia tersembunyi di dalam batu besar atau di langit atau pun di bumi, sudah tetap akan dibawa oleh Allah (untuk dihakimi dan dibalasNya); kerana sesungguhnya Allah Maha Halus pengetahuanNya; lagi Amat Meliputi akan segala yang tersembunyi. ( Luqman 31:16 )

Monday, October 29, 2012

Nak Promosi Satey Warisan

As salam,

Ok pertama2 skali, mak ak da lame mnjalankan perniagaan satey ni. Satey Warisan lah kire ni. Dari umur ak 13, mase tu form 1 la kan, da follow mak ak nege satey. At first mmg rse Ya Allah sshnye nege nih. Ak amik mase dalam setaun utk familiar nege2 ni. Nege dkt kedai org, nege pasar malam, sampai la pade org datang kerumah cari satey, time2 raye, mmg ramai gak yg tempah. Previous raya tahun ni, dalam 5000 org tempah satey.

Satey mak ak ni, rsenye xde la special sgt, tp ape yg buat specialnye adalah kuahnye. Mostly customer suke pd kuah satey. Nak dibuat comparison, satey kajang kuahnye, cerah je, letak smbal ikan bilis, jadi la pedas skit, tp xde la dah mcm kuah satey. Rate2 ak tgk kuah satey peniage buat, kuahnye xkow!!! (ulang ye: xKOW!!!) haha.

To make it perfect, pnah ak nmpk mak ak buat kuah satey, gune rempah satey, serai+halia+lengkuas yg blender msuk dlm kuah, mase tumis. Mmg tebaek la rase die. La ni, just rase bleh la, sbb tiap2 minggu buat kuah. So kuah satey tu kalau nk sedapnye, tumis, n campur kuah yang lame, makin lame makin sedap. Iye xcaye acu cube terai.

Okeh stop bab kuah. Kalau bab satey ni, mak ak slalu klu buat satey ayam n daging lembu, ayam tu kulitnye di celur dalam air panas, mostly penege satey ni, xbsuh kulit ayam, xcelur, haih..mcm2 bau ade, tp mak ak, die clur kulit, basuh ayam, kalau kulit tu bmnyak sgt, die basuh smpi ayam tu xnmpk belemak sgt, or sticky, n bab daging lembu tu plk, bapak ak sokmo beli daging batang pinang, or cine panggil tendelon, daging ni mmg lembut. Bahagian yang xkan buat gigi org tue patah..sbbnye daging ni kalo dibakar pn, xtcabutnye gigi kalo mkn.

Okeh xmo ckp byk, ni ha gambor satey mak ak buat (gambor die):



 
Okeh sape2 yang nk tempah satey ni, bleh PM mak ak, or abah ak:
     Robeah Bt Ismail (Mak Long Bee) - 016 9532491
     Mohd Ali Napiah B Yusof (Pak Long) - 012 9569739

Or sape2 yg ade connection dkt bentong, sbb mak ak nege satey ni dkt bentong, or mmg stay kt bentong bleh dtg je trus umah:
     No. 77, RKR, Batu 1, Jalan Tras, 28700 Bentong
     
:. Location paling senang nk ingat, jln masuk nk k air tejun camang...jumpe kuil indu kt simpang tu, trus belok kanan, da xjauh, msuk situ, cari umh no 77, jumpe la nnti.

:Ak siap letak GPS lagi, sile2 trace dimane tmpt nih hehe
3.534554, 101.902339




*** FYI: mak ak jugak bolh trime tmpahan katering, masak-memasak, event makan2, kuih2...mcm2 la yg related to Katering lah...so bleh je mntk ngn die. & Sape2 yg xpnah dgr org main gendang silat pahang abang ak, ade pekej utk org kawin, skali ngn persembahan silat, kalau nk kompang pn bleh skali jmpe dowg ni.

-- p/s Mohd Amirullah B Mohd Ali Napiah
(Kat: Buss)






No comments:

Post a Comment